Schloss Arolsen, geboorteplaats van Koningin Emma

By 24 mei 2014 november 17th, 2018 bezienswaardigheden
Schloss Arolsen, Sauerland

Schloss Arolsen, ook Residenzschloss Arolsen genoemd, is een 18e-eeuws kasteel in barokstijl, gelegen in Bad Arolsen in de Duitse deelstaat Hessen. Het kasteel diende tot 1918 als residentie van de familie Waldeck-Pyrmont. In 1858 werd hier Emma van Waldeck-Pyrmont geboren. Later Koningin Emma.

Geschiedenis van Schloss Arolsen

De voorloper van dit kasteel werd in de periode 1526-1530 door Philip III van Waldeck gebouwd en bleef in gebruik als stamslot van de graven van Waldeck tot 1710. In 1620 werd hier George Frederik van Waldeck-Eisenberg geboren.

Frederik Anton Ulrich van Waldeck-Pyrmont liet aan het begin van de 18e eeuw het oude Schloss Arolsen vervangen door een barok lustslot naar ontwerp van Julius Ludwig Rothweil. Het hoofdgebouw was gereed in 1728.

De bouw van het kasteel belastte het vorstendom Waldeck-Pyrmont overmatig. Vooral sinds de toetreding tot de Duitse Bond liepen de schulden zo hoog op, dat het vorstendom in 1867 een verdrag sloot met Pruisen, waarmee het vorstendom het grootste deel van zijn zelfstandigheid verloor. In 1918 trad de laatste vorst af. Het kasteel werd overgenomen door de gemeente; de koninklijke familie kreeg het vruchtgebruik van een deel ervan. Het kasteel werd ingericht als museum en bibliotheek.
Vanuit vakantiehuis Villa Annabelle kun je gemakkelijk naar Schloss Arolsen.
Hier kun je alles vinden op de site: www.schloss-arolsen.de